Silicon Valley

Hoewel het weekend is en regenachtig in de stad, barst de metro uit zijn voegen met voornamelijk jongeren van twintig, dertig jaar oud. Geen vlagvertoon, wel veel computertassen. Ze zijn op weg naar verreweg de grootste technologische happening in Europa, die dit jaar voor het eerst in Lissabon gehouden wordt en met ruim 53.000 inschrijvingen al helemaal is uitverkocht.

Web Summit 2016
Op metrohalte Oriënt, waar de muurschilderingen er amper in slagen om de aandacht van de beeldschermen af te leiden, stroomt de trein leeg en wurmt de menigte zich zonder morren door de smalle poortjes naar buiten. De deelnemers  aan de Summit komen uit 165 landen en er zijn bijna 20.000 bedrijven present, waaronder giganten als Google, Facebook en Microsoft. Daarnaast kun je er bijna 1000 wetenschappers, ruim 2000 journalisten en talloze sprekers – van de grondlegger van Tinder tot aan de directeur van de Wereldgezondheidsorganisatie – aantreffen. Tot ver buiten Lissabon is dan ook geen hotelkamer meer te krijgen.

picture1

Buiten het metrostation wordt de menigte opgewacht door een zwerm parapluverkopers, die als kikkers in het straatbeeld verschijnen, zodra er maar een paar druppels regen vallen. Gedwee vervolgt de mensenmassa zijn weg naar het kolossale congrespaleis, dat ingeklemd ligt tussen het station en de Taag.

2e Silicon Valley
Het gemeentebestuur denkt aan het mega-event 200 miljoen euro over te houden. Maar veel belangrijker is de opkikker, die de top door het aantrekken van vooral jonge start-ups aan de regio kan geven. Aan Lissabon zal het niet liggen. Het strand dichtbij, de golven hoog, de huren laag, het eten lekker en de mensen aardig! Silicon Valley aan de Taag?

Geniet van het weekend – Tenha um excelente fim-de-semana !