Hip, Hot en Cool

Lissabon kent een lange geschiedenis. De Feniciërs – die de stad ruim voor onze jaartelling hebben gesticht – noemden haar Alis Ubbo (‘veilige haven’). In de Romeinse tijd werd de stad Olisipo genoemd en tijdens de Moorse overheersing Al-Lishbuna.  Afonso Henriques, Portugals eerste koning, noemde de stad Lix Bona (‘goed water’), dat later Lisboa werd.

Toen zuur
Nadat in 2008 de financiële markten wereldwijd instortten, kwam de economie tot stilstand en moest Portugal bijna 80 miljard van de Europese Gemeenschap lenen om het hoofd boven water te houden. Na jaren van forse bezuinigingen, durven mensen nu weer te dromen en geld uit te geven. Dat zie je vooral in de Baixa – het oude centrum van Lissabon – waar verpaupering en leegstand plaats maken voor herstel en renovatie.

Nu zoet
Het economisch herstel is zintuiglijk merkbaar in de stad. Overal zie en hoor je bouwactiviteiten, je voelt een nieuwe wind, ruikt de luchtverontreiniging op de Avenida da Liberdade en proeft in de talloze eettentjes – zoals op de Mercado da Ribeira, waar gerenommeerde chef-koks een betaalbare versie van hun ‘haute cuisine’ serveren – weer een boeket aan smaken.

Hot en cool
De gezaghebbende en invloedrijke Britse krant de Guardian noemde Lissabon verleden maand dan ook niet voor niets een hotspot en meest coole hoofdstad van Europa. Imposante architectuur, relaxte sfeer, veilig klimaat, heerlijk weer en schitterende stranden op 20 minuten afstand. Klinkt perfect. En niet alleen voor hipsters!

Vooral voor rijken en toeristen

Maar er is ook een keerzijde. Grond- en huizenprijzen –zowel voor huur als koop – rijzen de pan uit, waardoor de binnenstad één groot appartementencomplex dreigt te worden, alleen nog betaalbaar voor de rijken. Dat zijn buitenlanders, die – door het Golden Visa programma – het recht krijgen om zich in Portugal te vestigen, als ze meer dan 500.000 euro voor een woning neertellen.

Een mogelijkheid waar vooral Chinezen gebruik van maken. Maar ook gepensioneerden uit Frankrijk en Zweden – die profiteren van het lage belastingtarief in Portugal – weten het land te vinden.

Karakteristieke buurtwinkeltjes en authentieke restaurantjes worden meer en meer opgeslokt door prijzige boetieks, dure hotels, fastfood restaurants, en internationale kledingketens, die meer voldoen aan de behoeftes van de blote-benen-toeristen dan aan die van de lokale bewoners. (Touristentsunami)

Socialistische regering
Het zal voor de politiek niet gemakkelijk worden om het juiste midden te vinden tussen de expansiedrift van de projectontwikkelaars – de laatste vijf jaar werd voor bijna ½ miljard aan stedelijk erfgoed verkocht – de ‘booming’ toeristenindustrie en de belangen van de minder bedeelde stadsbewoners. Toch lijkt het erop dat de socialistische regering onder leiding van António Costa – voormalig burgemeester van de stad – deze laatste groep niet wil vergeten.

Geniet van het weekend         Tenha um excelente fim de semana