Megavervuilers

Niemand minder dan de 82-jarige Sophia Loren doopte begin deze maand in Le Havre het – volgens de eigenaar – 8e wereldwonder.

De Meraviglia (‘Wonder’) is 315 meter lang,  65 meter hoog en kan bijna 6000 passagiersvervoeren. Het is daarmee het grootste in Europa gebouwde cruiseschip ter wereld.

Verleden week meerde het – op zijn eerste reis – aan in Lissabon.

Goed voor de economie

Volgens Ana Paula Vitorino, minister van Zee en Visserij, zullen dit jaar ruim 300 cruiseschepen en 500.000 passagiers de – binnenkort geheel gerenoveerde – terminal van Santa Apolónia aandoen. ‘We zien de laatste jaren een constante groei van het aantal cruiseschepen en de komende 10 jaar verwacht ik een verdubbeling van het aantal passagiers in Lissabon, aldus de minister. ‘Dat is goed voor de stad en goed voor de economie.’

Slecht voor het klimaat

Klimaatactivisten waarschuwen echter voor de enorme vervuiling, die deze megaschepen veroorzaken. ‘Bij het melden van emissies wordt de uitstoot van schepen – die dicht langs de kust varen – nooit meegerekend’, aldus Francisco Ferreira, directeur van milieuorganisatie ZERO. ‘Als de uitstoot van zwaveldioxide van deze boten zou worden meegerekend, zou dat de officieel opgegeven uitstoot bijna verdubbelen.’ ‘Met een wind, die in Portugal meestal uit het westen waait, breidt de luchtvervuiling zich over de hele kuststreek uit.

Luchtvervuiling

Zeeschepen gebruiken stookolie, de goedkoopste en smerigste diesel die er is. Dat leidt tot hoge emissie van CO2, zwaveldioxide en stikstofmonoxide. Volgens de Britse krant the Guardian en de Duitse milieuorganisatie NABU stoot een middelgroot cruiseschip net zoveel broeikasgassen uit als 5 miljoen middenklassenauto’s, die dezelfde afstand afleggen.

Maar ook voor anker in de haven – waarbij de motoren stationair blijven draaien voor de elektriciteitsvoorziening – gaat de vervuiling door en wordt per uur ruim 6 ton CO2 de lucht ingejaagd. Dat is evenveel als een Hummer produceert in een heel jaar.

Watervervuiling

Een cruiseschip met 3000 opvarenden loost per dag meer dan 100.000 liter rioolwater en produceert 7 ton afval, meldt het Amerikaanse milieuagentschap EPA. Nieuwere schepen hebben tegenwoordig waterzuiveringsinstallaties en verbrandingsinstallaties voor afval.
Maar bij het merendeel is dat nog niet het geval.

Geniet van het weekend             Tenha um excelente fim de semana