De zomer van St Maarten

picture1 Als er vanavond tussen 6 en 8 aan de deur wordt gebeld, kunt u daar een kluitje verkleumde kinderen aantreffen – met bleke gezichtjes, zwak beschenen door de flakkerende lichtjes van hun lampionnen – die het onmiddellijk op een zingen zetten. En o wee als er geen snoep in huis is. Dan wordt het hele repertoire opnieuw afgewerkt, maar nu dreigender. Op 11 november wordt in diverse landen Sint Maarten gevierd, maar dat gebeurt niet overal op dezelfde manier.


São Martinho
In Portugal worden de meeste heiligenfeesten in de zomer gevierd, als er verse sardientjes zijn. Maar er is ook een feestdag in de herfst en wel op 11 november. Rond die datum zet de zomer de herfst even op het verkeerde been en breekt een periode met een paar warme dagen aan, die daarom ook wel “de zomer van São Martinho” wordt genoemd. In Portugal die dag geen zingende en bedelende kinderen met lampionnen aan de deur. Daar worden vreugdevuren ontstoken, gepofte kastanjes gegeten en jonge wijn gedronken om de komende winter nog even voor te blijven.

Kastanjes
Voordat de aardappel in Europa werd geïntroduceerd, waren tamme kastanjes het basisvoedsel in Portugal, vooral op het platteland. Kastanjes zijn gezond omdat ze  rijk zijn aan vitamines ( A,B,E), kalk, ijzer en vezels en weinig zout bevatten. Vroeger werden ze vooral gekookt maar tegenwoordig kun je ze vaak gepoft op straat kopen.

picture2Sint Martinus
Sint Martinus was een Hongaarse soldaat in het Romeinse leger, die bekend stond om zijn vrijgevigheid. Het verhaal gaat dat hij op een gure en regenachtige winterdag zijn rode soldatenmantel in stukken sneed om die met een arme bedelaar te delen, waarna het weer omsloeg en de zon drie dagen scheen. Hij bekeerde zich op latere leeftijd tot het katholieke geloof, werd na zijn dood heilig verklaard en is sindsdien de beschermheilige van de armen, de bedelaars, de kinderen en het vee.

Geniet van het weekend   –   Tenha um excelente fim-de-semana !